Weblinks

Om op de hoogte te blijven omtrent evenementen op het gebied van de blaasmuziek kunt u de website https://www.polkafest.nl bezoeken. U heeft dan in één oogopslag dé actuele agenda met alle evenementen en concerten, vooral op het gebied van Tsjechische blaasmuziek, welke er georganiseerd worden. De meeste blaaskapellen vermelden hier hun evenementen zodat u als belangstellenden de evenementen van uw voorkeur makkelijk kunt vinden.

 

Zlata Muzika is een blaasmuziekprogramma met Tsjechische volksmuziek en Oberkrainermuziek, aangevuld met volksmuziek uit Beieren en de Alpenlanden. Zlata Muzika betekent “Gouden muziek”. Het programma bevat “juweeltjes”, zeg maar muziek met een “gouden randje”, uit vooral de Tsjechische blaasmuziek, de Oberkrainermuziek uit Slovenië en de volksmuziek uit de Alpenlanden. Zlata Muzika besteedt onder de titel “Egerland tussen Geuldal, Donge en Dinkel” aandacht aan de Nederlandse (amateur) blaasorkesten die Tsjechische volksmuziek spelen. Daarvan zijn er heel veel in Nederland. Ook kapellen die op een hoog niveau de Tsjechische blaasmuziek vertolken. Met name in het zuiden en het oosten van het land. Vast onderdeel in de uitzendingen is “De solo van de week”. Zlata Muzika wordt samengesteld en gepresenteerd door Antoon Brenders en is via zijn website te beluisteren. Wekelijks wordt, op vrijdag, een nieuwe uitzending geplaatst. Op elk gewenst moment kunt u dus via zijn website de uitzending (podcast) https://www.zlata-muzika.nl/ beluisteren.

 

Er zijn in Europa nog steeds behoorlijk wat kapellen die de blaasmuziek een warm hart toe dragen. Zij spelen veelal Tsjechische muziek, Boheemse muziek in een Egerländer stijl en/of Moravische muziek maar ook muziek uit Beieren en de diverse Alpenlanden. Er is een site waarop veel van dit soort kapellen vernoemd worden. Bent u daarin geïnteresseerd, neem dan eens een kijkje op https://www.zlata-muzika.nl/index.php/blaaskapellen-in-europa/